divendres, 25 de maig del 2007

LA PIME, L'AUTONOM I CATALUNYA

Sabeu que a Catalunya, les petites i mitjanes empreses i els autònoms donen feina al 90% de la població, i que aporten més del 90% de la riquesa del país?.
Quina administració mou un dit quan un autònom té problemes o una Pime plega? cap. Però fem la pregunta a l'inrevès; quina administració és mou quan plega (o es deslocalitza) una multinacional?
Si, veig que heu encertat la resposta, TOTES.

La fiscalitat a l'estat fa que a tancament d'any fiscal, tota empresa hagi de declarar resultats, i en el cas aquests siguin positius, dipositar a les arques espanyoles més del 30% del mateix. Evidentment sense fer distinció de si parlem de multinacionals, grans empreses o pimes.
La meva proposta a nivell de fiscalitat empresarial és molt simple, esglaonar el pagament d'impostos en funció del tamany i recursos de les empreses. Així tindriem que una empresa que factura més de 30 milions d'euros pagui fins a un 50% dels seus beneficis; les que facturen entre 20 i 30 milions paguin un 40%; les que facturen entre 10 i 20 milions paguin un 30%; i les que facturen 10 milions o menys que paguin un 15%.

Que aconseguim amb això?
- Eliminar l'economia submergida, doncs resulta més barat i senzill declarar beneficis reals.
- Compensar una mica la coexistencia entre transnacionals i les pimes (que han fet de Catalunya el que és avui en dia), de manera que puguin competir una mica més en igualtat de condicions i equilibrant la balança.
- Augmentar la recaptació en igual mesura que desaparegui l'economia submergida.
- I per últim, donar aire al valor més important que té aquest petit país. Les petites i mitjanes empreses que són la vida de Catalunya.

Catalunya és com un motor per Espanya, motor al que no s'alimenta amb benzina, a qui no se li canvia l'oli, però que malgrat tot continua tirant del carro peninsular.
Seria el moment en que la mediocritat de polítics que estan al poder comencin a aplicar mesures com aquesta, enlloc de dedicar-se al circ mediàtic que tenen muntat.

La vida és com una roda, gira però sempre igual. Ja ho deien en temps dels romans, al poble "panem et circense".

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Sembla molt raonable: si creiem en el principi de progressivitat (qui més té, que més pagui) per l'IRPF, per què no l'hauríem d'aplicar a la tributació de les empreses? O algú creu que és just donar el mateix tracte fiscal a 'Telefónica' que a 'Distribucions Manel'?

Respecte al tema dels autònoms, un altre aspecte que crea una desigualtat punyent respecte als treballadors del règim general és la cotització a la SS quan s'està de baixa. Quan un treballador assalariat cau malalt i s'acolleix a la baixa, la seva empresa segueix posant a la caixa comuna per compte seu. Els ingressos del treballador romanen constants. No obstant, quan un autònom enmalalteix TOTS els seus ingressos s'esvaeixen, ja que no pot exercir la seva activitat laboral. Malgrat això, ell ha de seguir aportant a la caixa comuna com si res. És doncs de rebut que la contribució a la SS d'un autònom sigui de fins al 40% de la seva prestació quan està de baixa? Jo ho tinc clar...

Joan ha dit...

Sembla ser que sí aplicaràn un principi de progresivitat als autònoms però en les cotitzacions. Pagarà més cuota a la TGSS qui més guanys declari, en certa manera sembla just. Fins ara la cuota, limitada entre un mínim i un màxim, era voluntaria.

Amb el nou estatut del treballador Autonom s'iguala una mica l'autonom economicament dependent, aquesta nova llei no engloba tots els autonoms, pero si que representa una petita millora. No soluciona el problema, pero millora la situacio


Respecte a la progresivitat de l'Impost de Societats estic totalment d'acord, especialment per a les pymes. Pero no ens enganyem no s'eliminara l'economia sumergida.
A la peninsula no existeix conciencia tributaria.Per començar falta educacio social, no ens eduquen per tenir una consciencia comuna, predomina la mentalitat individual sobre la colectiva. A mes no hi ha prou transparencia en la gestio dels tributs, el que genera desconfiança en el contribuent.

Unknown ha dit...

fe d'errates: on diu que el treballador autonom s'iguala, cal afegir que s'iguala una mica mes al treballador per compte alié i assalariat.