dilluns, 5 de maig del 2008

DEFICIÈNCIES NACIONALS

Totes les persones i/o societats són hereves en bona mesura del seu passat. En el nostre cas aquesta premisa no s'acaba d'acomplir plenament, doncs més que hereus en som esclaus. Vivim d'un passat industrial on les manufactures omplien Espanya amb els nostres productes, on les lletres catalanes il.luminaven el camí de vanguarda d'un iberisme primitiu i fosc.

Ara, a l'any 2008 despertem del somni per trobar-nos inmersos en una crisi de valors (tant nacionals com socials) que no tenen precedent. No hi ha guia ni manual que dicti el camí a seguir i no ens podem seguir enganyant a nosaltres mateixos. La figura omnipresent i omnipotent del President Pujol va fer l'ombra necessaria per seguir vetllant el somni, però amb la llum de l'alba va arribar el tripartit.

S'havien de menjar el món, treure el país de les tenebres i retornar-nos l'orgull nacional que vàrem deixar pel camí, però enlloc d'èsser superman o l'home aranya, van acabar per esdevenir la versió cutre-salsitxera dels tres porquets, amb llop dolent i ensorrament inclosos.

Quan es veuen apurats comencen a treure la senyera i a entonar himnes patriòtics, igualets que el pujol que tant criticaven, "supervillano" a la calabresa a qui pretenien superar.

Parlaran d'establir un marc de relacions laborals pròpi per tal de corretgir les injustes pujades de l'IPC respecte a la resta d'Espanya? Acabaran la línia 9 del Metro? Signaran un acord de finançament beneficiós per als ciutadans de Catalunya?

El més probable és que només sentirem el "ens ataquen!" o faran el de sempre, embolcallar-se amb la bandera i dir "Visca Catalunya". Tot menys afrontar els problemes reals de la societat. De fet el "panem i circenses" és un recurs vell però que no passa de moda.