divendres, 7 de març del 2008

FRONTISSA



He acabat de llegir les enquestes de vot publicades al Periòdic d'Andorra, i me'n adono de que potser si que serà cert que ni PSOE ni PP ostentaran majoria suficient per formar govern.



Ara veurem de veritat si el projecte del catalanisme reformista durarà una legislatura més, o si, com a molt em temo, veurem la fi d'un sistema polític decadent i que no ha assolit els seus objectius.

L'època dels nacionalismes perifèrics amb forta presència a la cambra dels Diputats ha tocat a la fi, i s'enceta un període de marcat bipartidisme que s'allargarà uns 6 anys fins l'arribada d'una nova formació política de centre.
Amb aquest partit frontissa pot començar el segon sistema polític d'ençà l'inici de la democràcia, basat en un detriment del pes ideològic de dreta i esquerra que engreixarà una frontissa centrista més acotada per un discurs nacional i econòmic que no pas per una dialèctica de lluita de classes, passada de moda a la resta d'Europa però que aquí encara perviu, sobretot com a conseqüència de la inmaduresa democràtica espanyola.

Ja aventurant-me una mica més, pot arribar el moment de veure renèixer polítics com en Pimentel (antic Ministre de Treball del PP), en Ruiz-Gallardón, en Duran-Lleida, i algún altre de socialista.

El detonant per l'inici del segon sistema de partits pot conduir a l'inici de la fi de la monarquia parlametaria, doncs amb la fi dels nacionalismes perifèrics i el suposat perill que comporten, no tindrà sentit allargar la vida política d'una figura creada com a garant de la unió política de l'Estat espanyol.

Tot dependrà de les ambicions basques i de si el catalanisme polític es reformula o mor. ERC romandrà com a partit residual però sense capacitat d'influència o perill real. CiU es descomposarà (o no) i alguns dels seus quadres s'encabiran a aquest nou partit de centre que molt probablement, acabarà amb el bipartidisme.

L'època de Pujols, Rocas i Carods s'acaba, i torna a girar la roda portant-nos de nou a l'estil de polítics com Estanislao Figueras, últim català en ser escollit President d'Espanya.

1 comentari:

Anònim ha dit...

estic completament d'acot em tu, no pot ser aquetas pica varallas entre els dos partits que volen una cosa,per sort o per desgracia l'epoca del nacionalistas a la cambra crec com tu que a tocat a la fi.Feia molt de temps que tu deias que tindria de sortir un partit de centre per a presentarli cara tant a las dretas com a las esquerras de aquet pais,en fi espero que com tu poder veure aquet partit que fagi de frontisa al bipartidisme