dilluns, 24 de març del 2008

XINA, LA PRIMERA GRAN PROVA



El país del drac, potència emergent i terra de més de 1.400.000.000 ànimes ha de passar la primera gran rasa, la que eleva els estats a potències mundials. Aquesta correspón a afiançar el poder central al Tíbet, avui província xinesa però ahir país lliure; atrassat, medieval, antic, espiritual, però lliure i orgullós.

El gegant asiàtic sap que per esdevenir una nació temuda al món ha de fer-se respectar al Tíbet, i que els seus potencials enemics observen atentament qualsevol dels seus moviments, esperant qualsevol símptoma de debilitat.

Ja fa temps que les Estats Units i el Japó miren atemorits els creixements econòmics del país sinés, essent aquests de l'ordre del 10% anual, i amb un ritme imparable que els catapultarà a primera potència en menys de 25 anys, amb un capital humà i militar en aparença inesgotable.

La tríada (Europa, Japó i els EUA) saben perfectament que l'únic taló d'Aquiles de la Xina és la seva disparitat ètnica interior, amén de les desigualtats econòmiques regionals, essent aquest l'únic escenari possible que portaria a la divisió i alentiment potencial del país del mar groc.

De tota manera, caldrà veure fins a quin punt la revolta del Tíbet pot afeblir i posar en perill uns llaços comercials que cap estat vol comprometre.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quien se atreve a poner el cascabel al ...XINESSOS. NINGÚ fAN MÉS POR QUE ELS moros.MRMM